Sezon imprez w plenerze jest w pełni, a co za tym idzie grillowania. Mamy za sobą cały maraton imprez ogrodowych od 3 urodzin, poprzez Komunię Świętą a nawet rocznicę Komunii. Przy każdej towarzyszył mi grill. Uwielbiamy letnie grillowanie. Ostatnio coraz częściej zauważam jednak, że zamiast tradycyjnego grilla węglowego na imprezach widuję różnego rodzaju grille elektryczne. Sami korzystamy z grilla elektrycznego w kuchni, ale w sezonie jesienno-zimowym, do przygotowywania komponentów potraw, np. grillowego kurczaka. Korzystamy też z funkcji grilla w naszym piekarniku, więc w pełni wykorzystujemy elektryczne grillowanie w kuchni. Przekonajmy się, jak wygląda sprawa grillów elektrycznych do ogrodu. Jakie są zalety i wady grilla elektrycznego? Jak to się przedstawia cenowo, przy obecnych cenach energii? I przede wszystkim jak jest ze smakiem, bo o ile w sezonie zimowym grill elektryczny zastępuje mi w pełni grilla węglowego, to latem lubię zapach jedzenia robionego na świeżym powietrzu.
Zalety i wady grilla elektrycznego
Główną zaletą grilla elektrycznego do ogrodu, jest brak dymu i ognia a więc grillować można zawsze i wszędzie, bez względu na pogodę. Grill elektryczny do kuchni jest lekki, mały i można przechowywać go w szafce, bo nie zajmuje dużo miejsca. Potrawy są smażone równomiernie, bo nienarażone są na działanie zmiennego i kapryśnego ognia. Kolejną zaletą, jest szybkość grillowania, jest one znacznie szybsze niż w przypadku tradycyjnego grilla ogrodowego. Potrawy na grillu elektrycznym są równomiernie ogrzewane z obu stron i nie ma konieczności ich wielokrotnego przewracania, jak ma to miejsce w grillowaniu tradycyjnym.
Wielokrotnie słyszałam, że potrawy z grilla elektrycznego są zdrowsze. Nie umiałam sobie wyobrazić dlaczego, w końcu i tu i tu wytapiamy tłuszcz, ale podczas grillowania tradycyjnego używamy podpałek, węgla oraz brykietu co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, ponieważ wdychamy dym. Dodatkowo wytapiany tłuszcz, podczas grillowania tradycyjnego spada na węgiel, przez co powstają związki kancerogenne. Substancje kancerogenne to związki, które szkodliwie działają na materiał genetyczny komórki i zwiększają ryzyko nowotworu.
Grill elektryczny ma też kilka istotnych wad, przede wszystkim ogranicza nas prąd i nie możemy go ustawić w dzikim plenerze, bez dostępu prądu. Drugą wadą, o której pomyślałam, to koszt prądu. Wydawało mi się, że przy obecnych cenach prądu takie grillowanie jest bardzo drogie. Nic bardziej mylnego. Okazało się, że godzinne użytkowanie grilla o mocy 1500 watów zużywa 1,5 kWh energii elektrycznej i jest warte 90 groszy. Niecałą złotówkę! Główną wadą potraw z grilla elektrycznego, jest brak smaku i zapachu potraw przyrządzonych na tradycyjnym grillu. Pamiętajmy jednak, że choć one smaczne i tak nas pociągają, to niosą one niebezpieczeństwo choroby. Co kto woli!
Wybieramy grill elektryczny do ogrodu
Wybierając grill elektryczny do ogrodu warto kierować się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością materiałowe. stabilna konstrukcja oraz dobre uchwyty to podstawa. Sprawdź też, czy grill ma też zabezpiecznie przed przegrzaniem, Grillowanie w pełnym słońcu może być niebezpieczne, temperatury mogą być wyższe, co może wpływać na pracę grilla.
Ceny grillów elektrycznych są bardzo różnorodne i wahają się od kilkuset złotych do około 3 tysięcy. Kupując grilla elektrycznego warto postawić na dobrą markę, dającą gwarancję, bo to jednak elektronika, która może sie popsuć.
Wybierając grilla elektrycznego sprawdź jego moc, bo im wyższa moc, tym szybsze nagrzewanie i przygotowywanie potraw. Najlepiej, aby moc grilla nie była mniejsza niż 1500 watów.
Chcąc dopasować ciepło do różnych rodzajów potraw, które będziemy przygotowywać ważne, żeby wybrany przez nas grill elektryczny miał możliwość regulacji temperatury.
Zastanów się także, czy masz wystarczająco miejsca w ogrodzie na postawienie dużego grilla, czy wystarczy Ci taki, który mieści się na stoliku.
No i przede wszystkim, pomyśl o modelu, który jest łatwy w czyszczeniu. Wybierz taki model, który ma wyjmowane elementy lub powłokę zapobiegającą przywieraniu jedzenia.
Mam nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie przydatny! Smacznego grilla!