WNĘTRZE, KTÓRE ZACHWYCA: DOM Z GARAŻU

WNĘTRZE, KTÓRE ZACHWYCA: DOM Z GARAŻU

Kiedy zobaczymy pracę artysty, która nas zachwyci, zwykle chcemy poznać także jego inne prace. Pamiętacie niezwykłe wnętrze art-de-vivre, które pokazywałam Wam 2 tygodnie temu? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości bo

ten apartament typu penthouse z widokiem na największy plac w Notting Hill, zrobił na mnie ogromne wrażenie. WNĘTRZE, KTÓRE ZACHWYCA: ART-DE-VIVRE! Oczywiście tak jak napisałam w pierwszym zadaniu zaczęłam szukać równie zachwycających wnętrz w dorobku biura architektonicznego De Rosee Sa. Ich prace zachwycają dopracowaniem i pięknym architektonicznym kunsztem (to ten moment, kiedy patrzysz na wnętrze i wiesz że jest ono zaprojektowane przez architekta, bo widać w nim wszystkie linie zbieżne, widać dokładny podział na przestrzenie, materiały przecieknie rozgraniczają strefy). W ten inspiracyjny piątek zapraszam Was na kolejną przygodę z dobrym designem, architekturą oraz pięknie dopracowaną aranżacja wnętrz.
Po pierwsze ta realizacja zdobyła nagrodę New London Architecture dla najlepszej zabudowy.

A po drugie w życiu bym nie powiedziała, ze kiedyś to był garaż! W pierwszej chwili pomyślałam sobie: tak się teraz buduje nowoczesne domy!

DOM Z GARAŻU

Photographer: Alex James

Co zwróciło moją uwagę na tym wnętrzu?

Piękny, stary, zabytkowy stół w nowoczesnej aranżacji wnętrza, gdzie linie mają bardzo dużo do powiedzenia. Na bazie tego zdjęcia mogłabym wykonać piękny szkic perspektywiczny, bo wszystko tu się zgadza. Kuchnia, która jest, ale jakby jej nie było widać. Co ciekawe projekt wnętrza powstał w 2016 roku a trendy dotyczące ukrywania kuchni furorę robiły na tegorocznych targach Salone del Mobile 2018. Drewno i przeszklony metal, jako wykończenie ścian, zawsze mi się podobało. Piękna drewniana podłoga w jodełkę, która pojawia się w kolejnym projekcie De Rosee Sa studio.

Photographer: Alex James

A tak te wnętrza prezentowały się na szkicu De Rosee Sa studio:

Photographer: Alex James

Jaka jest historia powstania domu w garażu?

Studio De Rosee Sa zaprojektowało nowy dom w miejscu dawnego garażu w zachodnim Londynie. Lokalizacja pod budowę nowego domu była jest wąska i długa, położona pomiędzy tarasowymi ogrodami po jednej stronie i rzędem 16 zamykanych garaży po drugiej. Chcielibyście mieszkać w takim miejscu?  Nie wiedząc tego domu powiedziałaby: W życiu! A teraz patrząc na tę realizację nigdy bym nie powiedział, ze kiedyś stał tu garaż. Inwestorzy mieszkali po drugiej stronie ulicy i dawno temu kupili garaż po drugiej stronie, aby nie dopuścić do wykorzystania tego terenu przez agresywnego dewelopera.

Kilka lat później inwestorzy zorientowali się że istnieje możliwość zburzenia dawnego garażu i zbudowanie na jego miejscu jednopiętrowego domu. Plan miejscowy zakładał tylko budynki jednokondygnacyjne. Skorzystali z tej możliwości i tak powstał THE COURTYARD HOUSE.

Oczywiście jak możecie zobaczyć na planie poniżej do dyspozycji mieli długą wąską klitę bez możliwości budowy okien w typowych miejscach czyli po lewej lub prawej stronie budynku. Rozwiązaniem stały się okna w dachu, przeszklenia z przodu budynku oraz zastosowanie szklanych drzwi. Dzięki temu do wnętrz dostawała się wystarczająca ilość światła.

Ale inwestorzy mieli jeszcze jedno życzenie: chcieli domu z dwiema sypialniami, które w wąskim planie garażu absolutnie się nie mieściły. To co skoro nie można było się rozbudowywać w górę to projektanci poszli w dół i stworzyli w piwnicy dwie sypialnie.

Inwestorom tak bardzo spodobał się ten projekt, ze sprzedali swój poprzedni dom i zamieszkali w tym. Wcale się im nie dziwię.

Rzuty budynku

A tak wygląda arcyciekawy rzut budynku:

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Zejście do sypialni i łazienek:

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Do łazienek również wpada światło przez dach::

Photographer: Alex James

Podobnie jak do sypialni. To bardzo dobrze zaprojektowany dom. Pomiędzy kuchnią a sypialnią jest w zostawiona niezabudowana “studnia” dzięki czemu możemy bez problemu wywietrzyć sypialnię czy kuchnię. W sypialni mamy nawet mały balkonik.

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Photographer: Alex James

Pięknie narysowane i pięknie zaprojektowane wnętrze, choć zupełnie inne od zachwycającego apartamentu art-de-vivre, zainspirowało mnie i nauczyło mnie znów czegoś nowego. Nigdy nie podejrzewałabym, ze zachwyci mnie dom z garażu. Kiedy interesujemy się malarstwem oglądamy z zachwytem albumy mistrzów malarstwa, a kiedy chcemy doskonalić się w kunszcie projektowania wnętrz zachwycamy się właśnie takim realizacjami. Warto się uczyć, obserwować i doskonalić, bo tylko wtedy idźmy do przodu. W innym przypadku stoimy w miejscu i się nie rozwijamy. A to nie koniec perełek, które chcę Wam pokazać. Wkrótce zobaczycie remont wiktoriańskiego domu.

A jak tymczasem zbieram siły na sobotnie metamorfozy w naszym starym domu 🙂
Udostępnij