Jak zorganizować domową spiżarnię?

by Kasia Bobocińska

Sezon na przetwory w pełni czas zajrzeć do spiżarni. Kto ma wydzielone miejsce na przechowywanie przetworów, lub oddzielny pokój może nazwać się szczęściarzem. Ja przechowuję wszystkie przetwory w szafce pod oknem. Trochę się tego nagromadziło. Uwielbiam robić powidła śliwkowe, przecier pomidorowy…z ogórków dawno zrezygnowałam bo co roku wychodziły nie takie jak trzeba. Raz zapomniałam posolić, raz okropne syczały a po otwarciu słoika była z nich miazga. TAK, nie mam do nich szczęścia. 1. Podstawową zasadą w organizacji domowej spiżarni jest łatwy dostęp do wszystkich produktów i odpowiednie je oznakowanie. Dlatego najlepiej trzymać je pogrupowane, przetwory podpisane. O ile bardziej cieszy zjedzenie konfitury ze słoika z piękną etykietką niż bezimiennego. Na zdjęciu poniżej do pogrupowania produktów wykorzystano pojemniki które można kupić w Ikea. dc1ab073e32311586023020c34187e96 źródło: Pojemnik  SAMLA :samla-pudeko-z-pokrywka__0202719_PE359061_S4 2. Rzeczy sypkie najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Z otwartych torebek często coś się wysypuje tworząc bałagan i będąc zalążkiem do powstania hodowli na przykład moli. Jeśli nie mamy takich pojemników to otwarte torebki najlepiej spiąć specjalnymi spinaczami. 3. Co jakiś czas warto przejrzeć nasze zapasy aby wyeliminować rzeczy, które się przeterminowały. Jeśli chcesz być naprawdę skrupulatna w swoich działaniach zawsze możesz przeprowadzić inwentaryzację. a0463df22f00c5c39893491760e0bc01źródło: 4. Posegreguj produkty według własnego uznania. Ja oddzielnie trzymam konserwy w puszkach, oddzielnie dżemy, oddzielnie makarony, ryż, oddzielnie mąkę cukier, oddzielnie przeciery i ogórki. Pamiętaj żeby te z których korzystasz często były zawsze pod ręką. 5. Rzeczy, które na przykład używasz do pieczenia ciasta (proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olejki zapachowe itp.) możesz trzymać w oddzielnym pojemniku koszyku i w momencie jak chcesz z nich skorzystać wyjmować cały koszyk 6. Nie zapomnij o przyprawach w końcu korzystasz z nich pewnie każdego dnia. Muszą być zawsze pod ręką. Najlepiej przechowywać je w szklanych odpowiednio podpisanych pojemniczkach. Świetnym pomysłem na przechowywanie przypraw jest skonstruowana dla nich półka wisząca na drzwiach spiżarni. Wystarczy tylko otworzyć drzwi i sięgnąć po przyprawę. 589df45d3be026a4db682dbc46854716źródło: W sieci możecie znaleźć wiele stron z gotowymi do wydrukowania etykietami na przetwory. Ja osobiście korzystałam z tych, ale można znaleźć je też tu i tu: 1fda06aacdfb3be86cd12c62badb4276źródło: Ogromnym luksusem jest posiadanie oddzielnego pomieszczenia na spiżarnię. Wtedy jest miejsce na wszystko nawet na rzadziej używaną zastawę stołową i sprzęty kuchenne. 7d4fbf0e61253ed3997d74295fb591f4źródło:6eb16639f63745ffc63a40925f5734a4źródło: 317ba67f85019059c3b841176defc7bbźródło: c1758ee698a958f988154ae81b5761e8źródło: fb3e36e51c0ced4228663232857a32d3źródło: 489186a109a14097af42e9c58b9bc37fźródło: Zdecydowanie wolę jaśniejsze spiżarnie, wydają się wtedy przestronniejsze: 93a2e1dfc76a821ea3e773dc38f742bd źródło: Jeśli nie ma się oddzielnego pomieszczenia zawsze można spróbować wyeksponować nasze przetwory na kredensie w kuchni. Warto zaopatrzyć się wtedy w ozdobne słoje:3f048f29c70e72cea0eb3975bd9c0ed3źródło: Idealnym rozwiązaniem jest szafka zastępująca spiżarnię. W nowoczesnych kuchniach tę funkcję pełni szafka cargo: 9a49f34170d0882f6e12a57a3da8e126 źródło: Spiżarnia w starym stylu: dc5331095b1e59085d03b4694c2b6278źródło:4a66a51fc32040d5e5db2a9dea2b6551źródło Chętnie bym się do takie zakradła: 17dd9ab4feed6a8d36623706b3455d30źródło:1ba52a4c4f0541deec888e08f86176ceźródło: Jeśli poszukujecie pojemników do przechowywania zrobiłam dla Was mały przegląd: spiżarniaFollow on Bloglovin

Related Posts